De dierenriemtekens in tijden van corona

0

Hoe gaan mensen om met de geleidelijke versoepeling van de coronarichtljnen? Met de overgang van lockdown naar min of meer normaal? Want “helemaal normaal” is nog veraf. Normaal zal het pas worden eens er een vaccin is gevonden dat bovendien zijn werking bewezen heeft. Nog minstens een jaar lang bevinden we ons dus tussen hoop en angst, tussen euforie en fobie. En hoe gaan de dierenriemtekens daar mee om? We doen een poging om dit te beschrijven en die lees je hieronder.

RAM

Jij bent sowieso een alles of niets type, Ram. De lockdown viel dus nog enigszins te pruimen omdat het duidelijk was. Alle remmen dicht gooien en blijven ademen om overeind te blijven tot de miserie overgewaaid is. Maar de miserie blijft langer hangen dan voorzien. En nu, met de versoepeling, wordt het plaatje helaas veel onduidelijker voor jou. We kunnen je misschien helpen.
Je kan niet meteen naar buiten om de Alpen te beklimmen of een feestje te bouwen. Het eerste is tot dusver nog niet mogelijk en het tweede is hoogst onveilig. Voor jou en de medemens. De oplossing is dus stoom afblazen via bewegen, zoals sporten in jouw regio volgens een persoonlijk plan. Je kan lopen, fietsen of begeleid fitnessen. Want de fitness is weer open. En indien je toch voor heel veilig kiest, is er nog altijd fitness online. Surf eens naar https://fitchannel.com en ontdek wat er precies bij jou past. Succes!

STIER

Jij houdt van structuur, het huiselijke en het familiale, Stier. Kortom van alles in en rond het huis. De lockdown was voor jou dus geen zware straf. Het was veeleer een lange cocooning in je persoonlijke burcht en dat beviel je uitstekend. Huis en tuin hebben wellicht een grondige lentebeurt gekregen. Maar nu de versoepeling zijn intrede doet, kan de onzekerheid toeslaan als jij je comfortzone moet verlaten.
En dat is niet makkelijk omdat het je uit balans brengt. Want niet iedereen leeft de spelregels en voorwaarden van de versoepeling na. Proef dus opnieuw van de vrijheid in kleine dosissen. Blijf dicht bij jezelf en dat staat gelijk met “dicht bij de natuur”. Ga fietsen of wandelen in de natuur. Laat de hond uit of ga de eendjes voeren indien mogelijk, met of zonder je kinderen. Koop voedsel bij een plaatselijke (bio)boer. En om te bekomen van de buitenwereld: stop je handen in het deeg en kneden en bakken maar of …leg een moestuin aan en ga kippen houden.

TWEELINGEN

Uitwisselen van ideeën en communiceren met anderen is jouw zuurstof, Gemini. Je laat je zeker niet tegenhouden door zoiets als corona. Want online ligt er een schat aan nieuwe info en contacten op jou te wachten. En ja, je hebt inmiddels contacten zat. Maar kijk, nu, in tijden van versoepeling, lijken je batterijen leeg en ben je de drive kwijt om die vele contacten live te ontdekken.
Wat doe je nu met al die afspraken in deze overgangstijd? Vooral jezelf zijn en dat blijven. Gedaan met leugentjes en hol gekwetter. Spreek de waarheid en niets dan de waarheid. Te complex voor jou? We doen je hierbij een voorstel. In plaats van afspraken af te bellen en die via je vlotte babbel te ontwijken, kan het ook anders. Telkens je een contact of afspraak aanpakt, adem je eerst diep in en vervolgens lang en traag uit. En daarna spreek je de waarheid. Want uiteindelijk blijkt niets zo verlossend en rustgevend te zijn als de waarheid, beweren neurowetenschappers.

KREEFT

Je bent bang, Kreeft. Voor Covid-19, spreekt vanzelf. Maar evenzeer heb je angst om vergeten te worden omdat je beseft dat uit het oog, soms inderdaad ook uit het hart is. Want wat als je partner het elders beter vindt? Want wat als je baas jou als één van de eersten afdankt? Of zoete broodjes bakt met een collega van jou? Waar sta je dan? Je maag krimpt samen als je er nog maar aan denkt.
Het ontbreekt je wat aan vertrouwen, Kreeft. Weersta vooral de neiging om de personen waaraan je twijfelt ertoe aan te zetten hun waardering voor jou te tonen. Besef dat een geestelijke en/of emotionele band met iemand even effectief en bindend is als je fysieke aanwezigheid. Zeker in coronatijden. Probeer je manier van denken over jezelf te veranderen. Neem een blad papier en noteer daarop alle kwaliteiten die je bij jezelf herkent en/of die anderen je toedichten. Bekijk dit blad gevuld met jouw kwaliteiten zo vaak mogelijk. Dat zal je zelfvertrouwen versterken.

LEEUW

Als koning van de wildernis heb je een scherpe blik, Leeuw. Niets ontsnapt eraan. Ook jijzelf niet. Ja, je bent niet meer in prima conditie, zoveel is zeker. Bovendien zie je wat bleekjes. Je weet precies wat je moet doen om in topvorm te blijven, maar het wou maar niet lukken tijdens de coronapiek. Als je jezelf in de spiegel bekijkt, baal je als een stekker.
De remedie? Leg de lat minder hoog en hou op met navelstaren. Je kan starten met een visualisatie. Beeld je in dat je tegen een ander zegt, wat je tegen jezelf zegt. Voorbeeldje? Hier komt het. “Bekijk jezelf es goed. Kijk naar die vermoeide kop en dat slappe lijf. Net een mislukte soufflé. ” Geef toe, zo spreek je niet tegen een ander en evenmin tegen jezelf. Richt je aandacht op mensen uit je omgeving en zoek uit wat je voor hen kan doen. Dat is een radicale therapie waar je snel van opkikkert. En die je tegelijk met je voeten terug op de grond brengt.

MAAGD

Jij beseft als geen ander, Virgo, dat je de controle uit handen moet geven door dit sterk virus. Zelfs al maak jij je afstandsbediening, deurklinken, pc en gsm 5 x per dag schoon, dan is dit nog geen garantie dat corona je deur voorbij gaat. En dat steekt. Je kan zelfs obsessief je handen wassen en een mondmasker gebruiken telkens je uit huis gaat, maar zekerheid is er niet. En dat maakt je gek.
Tijdens deze wellicht lange overgangsfase kan je misschien leren hoe de controle los te laten, gezien “het leven zelf“ zo dikwijls de controle opeist. En ons voor voldongen feiten plaatst. We kunnen niet veranderen wat er gebeurt, we kunnen enkel onze houding veranderen tegenover wat er gebeurt. Ook altijd effectief in tijden van corona en andere rampen is een stevige dosis zelfspot. Hieronder vind je 2 links naar sites die er hun missie van maken mensen te helpen om (onder meer) de controle los te laten. https://patrickschriel.nl/2015/04/27/controle-loslaten-in-6-stappen-van-control-freak-naar-meer-vrijheid/ en https://sochicken.nl/tips/controle-loslaten.html

WEEGSCHAAL
Jij houdt niet van mensen die overal een drama van maken, Libra. En dramaqueens omtrent corona, zijn er overal te vinden, ook in deze overgangsfase. Op het werk en elders. Ze ergeren je mateloos maar je hebt geen zin om hen eens goed de waarheid te zeggen want confrontaties en fricties zijn niet jouw ding. En daarom ga je hen, indien mogelijk, gewoon uit de weg.
Niet iedereen leeft en bekijkt de dingen zoals jij dat doet, Libra. Ga dus naar waar het gras groener is en het gezelschap meer jouw levensvisie bevestigt en die is: zo onverstoorbaar mogelijk doorgaan met leven zoals jij het ziet. Een ietwat luchtige attitude waar veel zwartkijkers en dramaqueens je om benijden. Probeer hen er niet van te overtuigen dat het beter is het glas halfvol dan halfleeg te zien. Dat is je reinste verspilling van energie. Wees echter ook niet té onverschillig. Besteed zorg aan je, partner, gezin, familie en vrienden. Zij blijven je vangnet in moeilijke dagen.

SCHORPIOEN

De lockdown was de geschikte tijd voor jou om afstand te nemen van lieden waar je geen hoge pet van op hebt. Zoals leugenaars, bedriegers, profiteurs, hypocrieten, parasieten, idioten en luidruchtige of vulgaire types. En nu zal dat niet meer kunnen, tijdens deze periode van versoepeling. Je zal ze in je directe omgeving of op het werk opnieuw moeten trotseren of ondergaan.
Pak deze overgang zachtjes aan. Je hebt wellicht al schoon schip gemaakt in je contacten dankzij de coronapauze. Beloof jezelf dat je het contact met hen die je irriteren in de overgangstijd zal vermijden indien mogelijk. Is dit niet mogelijk, doe dan met inzet wat van jou verlangd wordt en laat de boel verder maar waaien. In de coronaperiode die we nog moeten uitzitten, heeft het geen zin om anderen lastig te vallen of te ergeren met jouw kijk op de zaak. Ze zullen je toch niet begrijpen. Doe vooral je best en oefen geduld. Jouw tijd om banden door te knippen, komt nog wel.

BOOGSCHUTTER

De lockdown gaf je veel tijd om na te denken en de balans te maken van je leven op bepaalde vlakken. Dat denkwerk heeft je wel wat uitgeput. Maar nu weet je ook dat je geen zin meer hebt om terug te keren naar de situatie van voor de lockdown. Want waarom nog voortdurend compromissen sluiten om je aan te passen aan een leven dat je niet meer ligt of bevalt?
En ja, misschien is de tijd wel rijp om je leven een andere wending te geven. Doe het echter stap voor stap, zonder jezelf op te jutten. Verwar snelheid in geen geval met overdreven haast. Ga niet over 1 nacht ijs. Stel jezelf eerst enkele belangrijke vragen. Zoals: hoe tevreden ben ik bijvoorbeeld over mijn vriendschappen, familie, liefdesleven, sociaal leven, professioneel leven, gezondheid, zelfbeeld, enz. Surf daartoe even naar https://www.activate.me/levenswiel. De bekomen scores kunnen je helpen om de juiste basis te leggen voor je verder leven.

STEENBOK

Je adem stokt bij de gedachte dat je in deze overgangsfase je geliefden en directe omgeving niet meer kan beschermen zoals tijdens de lockdown. Want wat gebeurt er allemaal op scholen en op het openbaar vervoer? En zo goed als niemand draagt een mondmasker bij het shoppen. Dat zijn teveel pijnpunten voor jou, Bokje, en je wordt dan ook overspoeld door een groot gevoel van onmacht.
In deze tijd van versoepeling zal je moeten leren om je geliefden en sociale kring te vertrouwen. Zij kunnen zich meestal prima redden zonder jou. Zelfs je kinderen. Er bestaat geen effectiever middel om hun zelfstandigheid te bevorderen en meteen ook hun veiligheid te verzekeren dan hen te vertrouwen. Ze kunnen zich vast en zeker behelpen, vooral na een goed gesprek met jou. Verlaat de gedachte dat je verantwoordelijk bent voor het welzijn van Jan en alleman. Dat zal jou tegelijk meer rust geven, zeker weten. Surf desgewenst eens naar: https://www.rodekruis.be/nieuws-kalender/nieuws/omgaan-met-stress-in-tijden-van-corona/tips-voor-kinderen-en-jongeren/

WATERMAN

Geef toe, Waterman, bestaat er iemand die meer op zijn vrijheid gesteld is dan jij? Corona heeft voor jou dus de zwaarste straf in petto: afhankelijk zijn van de goede wil van anderen. Bovendien word je opgelegd wat wel en niet te doen. Afstand houden van elkaar, bijvoorbeeld, mondmaskers dragen en gedaan met avondlijke, te gekke feestjes bouwen. Asjeblief zeg! Dit alles ergert en beklemt je.
En in deze periode van toenemende versoepeling van de coronavoorschriften, kunnen we nog steeds niet echt doen wat we willen. Besef echter dat werken aan je innerlijke vrijheid, het omgaan met uiterlijke beperkingen, vergemakkelijkt voor jou. Je kan de muren van je eigen, innerlijke gevangenis leren slopen. Je kan zelfs leren het sociaal beest in jezelf vrij te laten zonder angst om anderen dichtbij te laten komen. Ondanks de spelletjes die we met zijn allen continu spelen. Omdat je ergens moet beginnen, kan je misschien hier es een kijkje nemen: https://www.newstart.nl/blog-artikelen/

VISSEN

Jij bent wellicht het meest ongeruste type van de hele dierenriem, Visje. Jouw fantasie produceert immers rampscenario’s bij de vleet. Want wat als het virus nu eens niet meer verdwijnt? Als er al volgende week een nieuwe uitbraak komt? Wat als de helft van de bevolking het loodje legt? Ja, wat als… Niet meegaan in de versoepeling lijkt je nog het beste. Omdat Covid-19 een te sterke vijand is.
Jij moet echt werk maken van het overwinnen van je negatieve gedachten. Telkens je in de greep raakt van een zwarte gedachte, moet je proberen die te visualiseren. Vang het beeld in een opgeblazen ballon en knoop de ballon dicht. Laat beeld en ballon daarna wegvliegen. Of neutraliseer zwarte gedachten via dankbaarheid. Koop jezelf een nieuw schrift met een leuke omslag. Elke avond kan je daarin 3 (meer mag ook) kleine en/of grotere dingen noteren waar je dankbaar voor bent. Of die je gewoon mooi vond, leuk of hoopvol. Volhouden. Je zal zien dat je gedachten stilaan verhelderen.

Deel.

Reageer