Is jouw kind of kleinkind een Steenbok?

0

Dan heb jij een geboren doorzettertje in huis.  En tegelijk een binnenvetter, zeker weten. Want dit doorgaans introvert maar sterk kind, zal zijn of haar gevoelens niet snel tonen. De jonge Steenbok lijkt uiterlijk onbewogen maar is in werkelijkheid zeer aanhankelijk. En ook goed om weten: dit kind wil zijn ouders/opvoeders niet belasten met zijn angsten en verdrietjes.

Het Steenbok kind geeft al snel blijk van een groot verantwoordelijkheidsbesef  annex maturiteit. Vaak zelfs van een te groot plichtsbesef, zijn/haar leeftijd in acht genomen. Indien het iets fout doet of dwars ligt, zal het daarna de neiging vertonen zichzelf daarvoor te straffen.

Dit is geen kind met een fysieke oriëntatie. Het houdt wel van de natuur en van lange (ook eenzame, jawel) wandelingen om helemaal tot zichzelf te kunnen komen. In huis geeft het de voorkeur aan spelletjes waarbij nadenken, geduld oefenen en bouwen aan te pas komen. Lego Classic en Lego Ideas zijn hier bijvoorbeeld ideaal, evenals grote puzzels.

Op school is het een rustig kind dat ijverig studeert en netjes de opgegeven taken maakt.  Het voorbeeldig Steenbok kind wordt gewaardeerd door de leerkrachten. Maar dit kind is en blijft ook later, kieskeurig waar het zijn/haar vrienden betreft die daardoor uiteraard schaars zijn…

Hoe omgaan met je Steenbok kind (22 december – 20 januari)

Om het kind in hem of haar te beschermen

Hij/zij is vroeger volwassen dan veel andere kinderen. Maar het blijft een kind en helaas zal het niet gemakkelijk zijn om het ernstig Bokje aan het lachen te brengen. En toch houdt het wel degelijk van humor. Leuke tekenfilms en andere films uit de Disneystal zijn hiervoor geschikt. Maar je kind kan ook genieten van Urbanusfilms,  Home Alone en Richie Rich. En laten we vooral de slapstick van monumenten als Laurel & Hardy niet vergeten!

Om het kind wat sociale behendigheid bij te brengen

Dit kind bezit vaak niet de souplesse om vlot contact te leggen maken met anderen. Het kan zelfs de neiging vertonen zich wat te isoleren van de groep. Je hier een handje helpen door regelmatig klasgenootjes of neefjes en nichtjes uit te nodigen. Je kan jouw Steenbokje ook inschrijven voor groepsactiviteiten. Dat zal hem/haar meer kracht schenken om zich comfortabel in een groep te bewegen.

Om de spanningen in dit kind weg te nemen

Help hem of haar door de bestaande angsten te relativeren en te rationaliseren. Leg niet teveel druk op hem of haar en vermijdt veelvuldig contact met de negatieve nieuwsstroom. Het zou goed zijn indien je vooruitziend en samen met dit kind enkele ontspanningsoefeningen aanleert onder deskundige leiding. Want vroeg of laat kan zich hier een angstaanval voordoen. Wees voorbereid.

Vermijd dooddoeners als

Komaan zeg, heb je weer je tong verloren?

Op jou kan men nooit echt rekenen.

Het is heel erg wat je gedaan hebt.

 

Deel.

Reageer