Zo kom je de eindejaarsfeesten beter door

0

Elk jaar opnieuw worden we meegesleurd in de eindejaarsgekte. Met of zonder zin. Corona of geen corona. Ben jij een fan van die hele eindejaarshappening? Prima! Helemaal geen fan? Weet dan dat je lang niet de enige bent! En wij vermoeden dat je in dit geval wel een tip kan gebruiken om de rit op deze quasi onvermijdelijke rollercoaster,  zo goed mogelijk door te komen. Bekijk daartoe even ons advies dat vermeld staat bij jouw dierenriemteken.

 

ram | 21 maart - 20 april weegschaal | 23 september - 22 oktober
stier | 21 april - 20 mei schorpioen | 23 oktober - 21 november
tweeling | 212 mei - 21 juni boogschutter | 22 november - 21 december
kreeft | 22 juni - 22 juli steenbok | 22 december - 20 januari
leeuw | 23 juli - 22 augustus waterman | 21 januari - 19 februari
maagd | 23 augustus - 22 september vissen | 20 februari - 20 maart

RAM

aries

Jouw pijnpunt: de verplichte sleur van het eindejaargebeuren.

Het eindejaar doorkomen is voor jou een echte corvee, Ram. En bovendien zo weinig opwindend. Want elk jaar zijn er dezelfde gezichten, dezelfde menu’s, dezelfde nooit eindigende feesttafels. Zonder nog te zwijgen van de voorspelbare, vaak onbruikbare cadeaus. Ja, jij bent zwaar allergisch voor dat routineus gedoe.

Hoe ga je er het best mee om? 

Wees vooral eerlijk tegenover jezelf. Hou je totaal niet van het feestgebeuren? Echt niet? Hanteer dan een leugen om bestwil wanneer je vlak voor het door jou meest verwenste onderdeel van het eindejaarscircus staat. Heb je bijvoorbeeld regelmatig last van hoofdpijn? Simuleer dan een dijk van een hoofdpijn op de dag dat jullie naar het eindejaarsdiner/-souper moeten met de complete familie. Een plots opstekende indigestie doet het ‘m ook altijd. De psychoanalyticus Pascal Neveu schreef een boek over hoe iedereen liegt om zichzelf overeind te houden. Hij adviseert om het te doen kort voor de samenkomst plaatsvindt. Dit om het aanzwellend commentaar in alle richtingen meteen de pas af te snijden. En kijk, jij kan opnieuw herademen…

STIER

taurus

Jouw pijnpunt: je hersenen moeten pijnigen over het feestmaal.

Menig homemade feestmaal zal plaatsvinden in jouw gezellig en comfortabel huis, Stier. En zeker rond Kerst en/of Nieuwjaar. Dat spreekt vanzelf. En iedereen weet het: jij doet dit steeds voortreffelijk. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen. Zeker voor jou, want je wil jezelf ieder jaar weer overtreffen en je gasten nog meer verwennen. Daardoor leg je de lat voor jezelf steeds hoger…en hoger… Geef toe, dit is zenuwslopend en vermoeiend.

Hoe ga je hier het best mee om?

Eigenlijk is de oplossing hier eenvoudig. Durf eindelijk toe te geven dat je voor de verandering wel eens wat hulp kan gebruiken in plaats van jezelf zo onder druk te zetten.  Je kan es een jaartje goed doordacht delegeren. Zoals vrijwilligers vragen voor in de keuken. Of aan vrijwilligers vragen om hapjes, het voorgerecht of enkele  bijgerechten, thuis te maken en op de juiste dag mee te brengen. Beroep doen op een goede traiteur is een andere prima optie. Je laat een gedeelte van het door jou gekozen menu aanleveren en maakt de rest zelf.  Dat is moeilijk voor jou, inderdaad. Want wat je zelf doet, doe je beter, nietwaar? En verder omdat er niets gaat boven huisgemaakte gerechten. Maar hou voor ogen dat dit eenmalig is. En misschien valt het wel zo goed mee, dat jij die nieuwe formule trouw blijft in de toekomst. Wie weet.

TWEELINGEN

gemini

Jouw pijnpunt: continu ondergedompeld worden in een wollig sfeertje.

Terwijl je winkelt, aan de telefoon hangt, iets uit de muur haalt of bij valavond door een winkelstraat loopt… het maakt allemaal niets uit. Je krijgt immers keer op keer ongevraagd een fake happy sausje over je heen gegooid via de onvermijdelijke sfeermuziek. Je ergert je aan de zoveelste versie van Jingle Bells of Last Christmas. Vluchten lijkt, vooral dankzij Corona, niet meer te kunnen. En jij, jij baalt intussen keihard van al die meligheid, Gemini.

Hoe ga je hier het best mee om?

Ban dat artificieel eindejaarsgedoe uit je leven door je terug te trekken in je bubbel. Cocoonen zal je verkwikken en je tijd geven om je te voeden met schoonheid, cultuur en boeiende info. Cadeautjes kopen kan zeker nog wachten. Wel uitkijken hier voor uitstelgedrag. Help jezelf via een slimme cadeaulijst. De makkelijk te vinden cadeautjes komen onderaan de lijst en de geschenken waaraan je extra aandacht en zoekwerk moet besteden, bovenaan. Werk de lijst af van beneden naar boven. Eerst de makkelijke en als laatste de moeilijke cadeautjes. Die zullen zowaar 1) geslonken zijn in aantal en 2) plots minder moeilijk lijken omdat de rest al gefikst is. Een andere methode is: het hele jaar door af en toe een cadeautje kopen, op basis van je eindejaarslijst die zodoende vanzelf een stuk kleiner en dus minder ontmoedigend wordt. Of… koop online. Daar kan je eindeloos kijken, vergelijken en nog geld besparen ook. Succes verzekerd!

KREEFT

cancer

Jouw pijnpunt: je talrijke, dwingende herinneringen.

Jij Kreeft, bent gezegend met het geheugen van een olifant. En je bent bovendien een echte familiemens. Samen met je gevoelige aard, wakkeren familiefeesten dus een onstuitbare vloed van herinneringen aan. Het kan je, al naargelang, nostalgisch of melancholisch maken. Maar omdat je nu eenmaal een sterk clangevoel hebt, neem je het er zonder morren allemaal bij. Elk jaar opnieuw.

Hoe ga je hier het best mee om?

Je doet wat je kunt, met alle toewijding die in jou leeft. Zoveel is zeker. En dat zien en smaken je gasten volop. Maar probeer bij dit alles je negatieve herinneringen zoveel mogelijk onder controle te houden. Vergeet even het feit dat je zeker niet het lievelingetje van je ouders was. Dat was immers je 3 jaar oudere broer die ook zal aanschuiven aan je gezellige feesttafel. En vergeet dat niemand je thuis begreep. Laat die oude wrok tijdens de overgang van oud naar nieuw nu maar es los. Denk vooral aan de goede tijden die je meemaakte met hen die intussen overleden zijn. En probeer met je volle bewustzijn te genieten van het dankbaar gezelschap en deze warme uren. Op die manier creëer je nu nieuwe herinneringen waaraan je nadien een vol jaar tevreden terug kan denken. Zeker doen!

LEEUW

leoJouw pijnpunt: hoe vermijd ik middelmatige feesten.

Je baalt, Leeuw. En je baalt zwaar. Van de goedkope wijnen en dito champagnes die nu veelvuldig uitgeschonken worden. Van de industrieel vervaardigde kroketten, kerststronken en ijstaarten die nu aan menig gezelschap zullen geserveerd worden. Je baalt van de kitsch, van die vreselijke truien en van de ontelbare flutcadeaus die je om de oren vliegen. Dat is helemaal je stijl niet Maar… wat doe je eraan?

Hoe ga je hier het best mee om?

Dat is o zo makkelijk, Leo. Blijf tijdens deze periode van het jaar gewoon trouw aan jezelf. Pak het groots, stijlvol en met klasse aan. Want niemand kan jouw visie over “geslaagde, memorabele feesten” overtreffen. Haal het fijnste tafellinnen, het duurste  bestek en die zilveren kandelaars plus de mooiste versieringen maar boven. Om van de kwaliteit van wat er op tafel komt nog maar te zwijgen. En natuurlijk hoef je  niet zelf aan het fornuis te staan. Daar vind je toch slaafjes voor. Omring je met flexibele, gehoorzame vrijwilligers van allerlei kunde en… delegeren maar. Maar kies voor delegeren op de juiste manier. Vergeet niet vooruitziend een goed boek over dit onderwerp te raadplegen. Zoals bijvoorbeeld: Schaamteloos delegeren van Taco Oosterkamp.  Dit boek bevat geen droge kost, maar is een heerlijk leesbaar managementboek geschreven met de nodige humor. En bovendien overal bruikbaar waar er maar moet gedelegeerd worden. www.bol.com/be/nl/p/schaamteloos-delegeren/9200000045707644/  En zo kan jij vieren in jouw favoriete stijl.

MAAGD

virgo

Jouw pijnpunt: de cadeautjes corvee.

Je mag en wil er gewoon niet aan denken. Maar je kan het niet laten omdat het maar door je hoofd blijft spoken. Al die ontelbare producten die te koop worden aangeboden, al die mensen die op strooptocht trekken en vooral: al dat goeie geld dat hierbij nodeloos over de balk wordt gegooid. En het allerergste: je weet zelfs niet eens of de ontvangers in kwestie, er blij mee zullen zijn. Het wordt dus onzekerheid en verliezen over de hele lijn voor jou.

Hoe ga je hier het best mee om?

De oplossing is vrij eenvoudig. Om verspilling, hoge kosten en een onbehaaglijk gevoel te vermijden, 1 advies: DIY. Voluit wordt dit: do it yourself. Zelf cadeautjes maken, biedt immers een aantal voordelen. 1) Je hoeft niet gestrest te winkelen. 2) Het werkt kostenbesparend. 3) Je kan aan de slag gaan met gerecupereerde materialen of zelfs voedsel van eigen kweek. 4) Jij zal iets unieks aanbieden en 5) Men zal je openlijk loven voor je creativiteit en vindingrijkheid. En alsof dat nog niet genoeg is, kan je de helft van wat je aldus bespaart, schenken aan een goed doel. Zodoende zal je iedereen recht in het hart treffen. Op Google en You Tube vind je hopen inspiratie. Als je zoekt naar ‘zelf cadeautjes of geschenken maken’, zal je barsten van de ideeën. Want je vindt er voor elk wat wils. Van eetbare, over draagbare tot zelfs lekker funny geschenken. Neem alvast een kijkje…

WEEGSCHAAL

libra

Jouw pijnpunt: familiale drama’s en spanningen.

Jij houdt ervan mensen om je heen te verzamelen, Libra. Ook familieleden. En de eindejaarsfeesten vormen daartoe de gedroomde kansen. Maar hier kan zich een wanklank manifesteren.  En wel onder de vorm van een conflictueus sfeertje. Iets waar jij een grondige hekel aan hebt. Want we moeten het toegeven: de eindejaarsfeesten zijn zeer geschikt om oude familierekeningen te vereffenen.

Hoe ga je hier het best mee om?

Probeer drama te vermijden en indien het reeds aan de gang is, zwengel je het beter niet verder aan. Besef dat over iets praten, zelfs geëmotioneerd, niet meteen betekent dat het ernstig is. Wil jij je niet direct in het mijnenveld begeven of wil je zelfs vluchten? Ga dan wat er gezegd wordt, herformuleren. Door het met een neutrale stem en zonder ironie te herhalen en degene die het gezegd heeft, daarbij recht in de ogen te kijken. Bijvoorbeeld: Evy, heb ik het goed begrepen dat je daarnet zei: als Olga er zich mee bemoeit, worden er vooral leugens verteld? Verklaar je nader alsjeblief. Door het op die manier nog eens duidelijk te krijgen, kan iedereen meteen wat afstand nemen en eventueel wat bedaren. Ontvang je vaak familie, dan kan je maar beter goed voorbereid zijn. Informeer je vooraf over ‘goed communiceren’. De boeken van Marshall Rosenberg kunnen je daarbij helpen, en niet enkel bij familiekwesties. https://www.bol.com/nl/p/gelijk-hebben-of-gelukkig-zijn/9200000093155429/

SCHORPIOEN

scorpio

Jouw pijnpunt: de hele tijd moeten doen alsof…

Inderdaad, doen alsof. En  dat betekent dat je zowat de godganse tijd vriendelijk moet zijn tegen hen die je het hele jaar door naar de maan wenst. En dat zie jij echt niet zitten. Geef het maar toe, Scorpio. Maar het moet om de lieve vrede, nietwaar? Want Kerst en Nieuwjaar zijn nu eenmaal tijden van familiebijeenkomsten en wapenstilstand. En ook jij ontsnapt er niet aan. Of toch?

Hoe ga je hier het best mee om?

Er zijn diverse manieren om zo’n situatie aan te pakken. Ofwel doe je wat je gevoel je ingeeft. Je hebt immers het recht om niet te glimlachen en niet de hand te schudden van die vreselijke bemoeial, tante Odette. Of je zegt wat je denkt maar op een niet-agressieve toon en manier. Optie drie: je ontvlucht het gebeuren omdat je ervan overtuigd bent dat het feest ook zonder jou prima zal verlopen. En dat deel je de gastheer en/of gasvrouw vanzelfsprekend vooraf mee. Ze zullen wellicht niet zo tevreden zijn met deze boodschap maar laat dit je worst wezen. Blijf zen en besef dat jij uiteindelijk niet verantwoordelijk bent voor de teleurstelling van anderen. Je kan je tijd beter spenderen met het opnemen van inspirerende info omtrent je zin doen en niet alles zomaar over je heen laten komen. Dit boek van John Parkin geeft je hieromtrent een hoop praktische tips. https://www.bol.com/nl/p/fuck-it-2/9200000005426674/

BOOGSCHUTTER

sagittarius

Jouw pijnpunt: gewoon alles… van het begin tot het einde…

Want jij houdt helemaal niet van al dat georkestreerd feestgedruis. Van al die plannetjes die niet uit jouw koker komen. Je ziet enorm op tegen dat opgeklopt gedoe en de hypocrisie eromheen. Maar je houdt er evenmin van “nee” te zeggen en anderen (vooral de lieverds) teleur te stellen. Zelfs al voelt het binnenin echt niet lekker en krijg je daarna hoofd-, maag- en/of buikpijn.

Hoe ga je hier het best mee om?

Je kan ervoor kiezen om deze eindejaarsbeproeving aan jou te laten voorbijgaan, Boogschutter. Via het ontwijken van die hele handel. En niet vergeten het vooraf aan de lieverds uit te leggen. Jawel en waarom niet, maar zorg ervoor je niet te laten ompraten door hen. Ontwijken is zoveel beter dan je urenlang inwendig te zitten opvreten aan een stille of luidruchtige feesttafel. Je kan kiezen voor een individuele retraite en jezelf 10 dagen B&B cadeau doen op een stille plek waar je heerlijk kan wandelen, fietsen en intussen helemaal tot jezelf komen. Of je kan meteen voor een gespecialiseerd retraite oord kiezen. Dichtbij of verder. Even Googlen dus en je hebt keuze zat tussen kloosterretraites, natuurretraites en themaretraites. Deze formules kan je alvast es bekijken: www.katalpalifecenter.be  –  www.wandelnaarjezelf.nlwww.bezinningsvakanties.nl  –  www.bureaubalans.eu/retraite

STEENBOK

capricorn

Jouw pijnpunt: de angst dat iets niet zal lopen zoals voorzien 

Jij bent een geboren organisator aan wie geen enkel detail ontsnapt, Steenbok. Dus plan jij je feesten vanzelfsprekend ook met uiterste precisie tot in de kleinste details. Het moet gewoon perfect zijn, weet je wel! Je bent dus zeer wel in staat om ook een plan B te bedenken voor het geval één of meerdere onderdelen van je opzet de mist ingaan. 

Hoe ga je hier het best mee om?

Door meer los te laten en vooral de innerlijke overtuiging dat jij de controle kan hebben/uitoefenen over alles wat er rondom en met jou gebeurt. Laat die realiteit tot je doordringen, meermaals per dag. Besef dat vooruit plannen oké is, maar overdrijf niet. Kijk, luister en voel ook naar hetgeen vlak voor je neus gebeurt. Voortdurend en vaak ongepland. Uiteraard tot jouw grote ergernis want je ziet je met zorg gemaakte plannen niet graag verstoord worden. Maak er werk van. Spreek het uit…schrijf het neer…visualiseer het. Niemand is beter in staat om vol te houden en zichzelf te disciplineren en te motiveren dan jij. Laat je bijstaan door hen die jou op dit vlak voorgingen. Zoals Eckhart Tolle bijvoorbeeld. Volg het advies dat hij je aanreikt in “De kracht van het nu in de praktijk”. https://www.bol.com/nl/p/de-kracht-van-het-nu-in-de-praktijk/9200000060403071/

WATERMAN

aquarius

Jouw pijnpunt: vast komen te zitten.

Jij houdt helemaal niet van alle soorten verplichtingen en evenmin van alle soorten sociale druk. Jij houdt daarvoor veel te veel van je dierbare vrijheid. Bovendien heb je lak aan tradities en conventies. En Kerstmis en de overgang van Oud naar Nieuw horen nu eenmaal in dat rijtje thuis. Dus, weg ermee. Want je bent hoe dan ook niet van plan je te laten ringeloren.  

Hoe ga je hier het best mee om?

Door jezelf trouw te blijven, Waterman. Jij bent een hoog geladen en inspirerend mens boordevol vernieuwende bruik- en evenzeer onbruikbare originele ideeën. Wellicht hoef jij je niet eens aan te passen aan het conventionele, maar zou het goed zijn indien anderen jou es zouden volgen. En zij die op dezelfde vibe trillen als jij, zullen dat zeker doen. Jij kan zin hebben om het nieuwe jaar te vieren in de late lente, tussen geurende bloesems en groen wanneer de natuur zich klaar maakt om weer helemaal los te barsten. En Kerstmis vieren kan plaats vinden in oktober, het liefst tijdens een weekje Indian Summer, wanneer het nog heerlijk toeven is in een veranderende tuin. Moet kunnen! Verzeil je weleens in een conflict(je) omdat men je niet begrijpt? Of wil je nog meer halen uit jezelf of je leven? Lees dan ‘Ik ben wie ik ben’ van coach, trainer en ondernemer Myriam de Roo. https://www.bol.com/nl/p/ik-ben-wie-ik-ben/9200000072250221/

VISSEN

pisces

Jouw pijnpunt: nee moeten zeggen.

Want elk jaar opnieuw zweer je dat jij je het volgend jaareinde niet meer zal laten overdonderen. Je zal ferm en zonder schuldgevoel nee zeggen tegen bepaalde uitnodigingen. Maar kijk, elk jaar opnieuw stap je toch weer in hetzelfde scenario. Zelfde plaats, zelfde mensen, zelfde sfeertje. Wat je vooraf fysieke ongemakken bezorgt en achteraf steeds dezelfde teleurstellingen.

Hoe ga je hier het best mee om?

Door jezelf niets meer wijs te maken. Je hoeft hen niet te geloven die beweren dat de afwezigen altijd ongelijk hebben of dat je gewoon niet kan thuisblijven omdat dit niet is zoals het hoort. Of nog: omdat je best weet hoezeer de gastheer en/of gastvrouw je afwezigheid als een belediging zullen ervaren’, enz., En ja, dit zijn allemaal argumenten die jij inzwelgt en vervolgens gebruikt omdat je geen nee kan zeggen. Omdat de kracht daartoe jou ontbreekt, omdat jij je eigen gevoel niet durft en kan volgen. Wees eerlijk, vooral met jezelf. Zeg nee omdat je het zo voelt. Zeg ja met je hele hart, ook omdat je het zo voelt. Wat jij, Visje, dus nodig hebt is een offline of online coach die je tig aantal tips geeft om jezelf te durven zijn en dat ook in de praktijk te brengen. Zoek een gedragscoach of een assertiviteitscoach in jouw omgeving. Dat kan op Google via www.vind-een-coach.be  of  www.coachfinder.nl

 

 

Deel.

Reageer