Tot welk type horoscooplezer behoor jij?

2

Veel mensen lezen hun horoscoop. Af en toe of geheel toevallig zoals in de wachtkamer van de dokter of tandarts bijvoorbeeld. Ook kan men heel bewust elke dag-, week- of maandhoroscoop napluizen. Denk maar aan ex-president en acteur Ronald Reagan en zijn vrouw Nancy die gewoon dweepten met astrologie. Elke ochtend kreeg Reagan daarom niet enkel een uitgebreid ontbijt geserveerd maar eveneens een daghoroscoop. Die dagelijkse horoscoop werd 7 jaar lang getrokken door zijn persoonlijke astrologe Joan Quigley. En het was een publiek geheim in het Witte Huis dat Quigley de meest gunstige data voor staatsbezoeken en officiële topontmoetingen vooraf berekende. Evenals de aanvangstijden van de speeches, persconferenties en televisieoptredens van Reagan. En de president hield altijd rekening met haar voorstellen. Zeker nadat ze had voorspeld dat Reagan het presidentschap in 1980 met een ruime voorsprong zou winnen van zijn concurrent en toenmalige president Jimmy Carter. Wat inderdaad gebeurde.

Zoek hieronder uit tot welk type horoscooplezer jij behoort.

De vergeetachtige

Ja, jij houdt ervan je horoscoop te lezen. En hoe! Want ergens geloof jij er wel in. En dus wil je het verstrekte advies of de voorspellingen in de sectoren liefde, werk, geld of gezondheid zeker ter harte nemen. Maar helaas ben je gezegend met een geheugen als een zeef. Want wat je leest, onthoud je niet langer dan een uur. En daar sta je dan, je afvragend hoe het alweer gaat deze maand inzake werk. Of centen. Ja, je bent het alweer glad vergeten. Je zweert op het hoofd van je moeder dat jij je horoscoop volgende keer veel aandachtiger zult lezen en memoriseren. Wat uiteraard nooit gebeurt. Hoewel… hoop doet leven, nietwaar?

De goed voorbereide

In tegenstelling tot het vergeetachtige type, gebruikt de goed voorbereide zijn of haar geheugen optimaal. Deze persoon gelooft in horoscopen maar enkel indien gebracht door ernstige kranten en tijdschriften. De goed voorbereide verzamelt daarom steeds diverse horoscopen komend uit tal van betrouwbare bronnen. Daarna begint het vergelijken wat uiteindelijk leidt tot een degelijke week- of maandvoorspelling. En zo worden twijfels, crisissen thuis, in de liefde of op het werk en allerhande kwaaltjes voorkomen, verholpen of begrepen. En zit de voorspelling ernaast? Dan beseft de goed voorbereide dat horoscopen niet altijd een schot in de roos kunnen zijn.

De onvoldane

Hij of zij leest uiteraard trouw horoscopen maar vindt ze te algemeen. Horoscopen in weekbladen en tijdschriften lijken wel amuses te zijn, kleine voorafjes die zijn of haar honger niet stillen. De onvoldane verlangt naar de hoofdmaaltijd omdat enkel die een mens meestal voldaan achterlaat. De onvoldane graaft dus dieper en gaat op zoek naar astrologisch advies op maat. Op basis van het juiste geboorte-uur, dat spreekt. Hij of zij zoekt een professional in astrologische duiding. En als die deskundige zijn werk naar behoren doet, zal de onvoldane heel wat meer over zichzelf te weten komen. Waarna hij of zij met die kennis aan de slag kan gaan in het eigen leven.

De humoristische

De humorist houdt van al wat leuk en anders is, van spelletjes en van raadsels. Maar bovenal wil hij/zij zich amuseren. En dat gebeurt telkens dit type toevallig een horoscoop onder ogen krijgt. De humorist leest de horoscoop met een knipoogje en het liefst alleen. Dan beleeft ie het meest plezier en kan hij/zij zich verkneukelen over de algemeenheden die hier aan bod komen. Slechte geluimde baas? (zijn er dan andere), krap bij kas? (wie is dat niet) of dieetadvies? (heeft zowat iedereen nodig). Dat volstaat om de humorist te doen besluiten dat horoscopen dwalingen en nonsens zijn. En bovenal opium voor wie graag in slaap wordt gewiegd. Leve de humorist!

De zoekende

Voor de zoekende begon het zo’n beetje zoals voor iedereen. En daarmee bedoelen we: nu en dan es een horoscoopje meepikken. Maar algauw evolueerde dat “nu en dan” naar dagelijks of wekelijks. En voor de zoekende het goed en wel besefte, raakte hij of zij verdiept in boeken over astrologie. Met alles erop en eraan. En weldra ging het van lezen naar doen. Zo komt het dat de zoekende na enige tijd zonder al te veel moeite een geboortehoroscoop kan trekken, inclusief tekening. Of je kan hem of haar zeker om toelichting vragen bij één of ander astrologisch thema. Daar draait hij of zij op de duur de hand niet meer voor om.

De passionele

De passionele horoscooplezer gaat er, en hoe kan het ook anders, helemaal voor. Met alle energie die hij of zij bezit. Dit type lezer koopt en leest zowat elke krant en elk week- en maandblad dat horoscopen aanbiedt. Bovendien bezoekt de passionele elke esoterische en astrologische site die er maar online te vinden is. Ja, dit is een echte veelvraat en een hopeloos verslaafde waar het astrologische voorspellingen betreft. Deze man of vrouw voelt zich slecht als slecht voorspeld wordt en prima als prima voorspeld wordt. De passionele raadpleegt voortdurend horoscopen met als doel: de voorspellingen ontkrachten die hij of zij pas gelezen heeft. Tja…

De bijgelovige

Voor de bijgelovige hoort de horoscoop in dezelfde categorie thuis als vrijdag de 13de, een zwarte kat die plots je pad kruist of onder een ladder doorlopen. Anders gezegd: de bijgelovige twijfelt geen moment aan de waarheid van zijn/haar horoscoop. En wat valt er te beginnen tegen de waarheid? Niets, toch! Die overtuiging kan de bijgelovige parten spelen. Want stel nu dat hij of zij zich in een relatie bevindt met een Leeuw. En stel dat de horoscoop voorspelt dat een relatie met een Leeuw enkel miserie zal brengen. In dat geval is de bijgelovige zeer wel in staat de relatie te laten uitdoven zonder dat daar een geldige reden voor bestaat. Zucht…

De sceptische

Hoeft het nog gezegd dat de sceptische horoscooplezer nooit een horoscoop leest? En met nooit bedoelen we wel degelijk nooit, jamais, never, niemals. De scepticus heeft uiteraard een vaststaande mening. Hij of zij bekijkt horoscopen als voer én zoethoudertjes voor vrouwen en lichtgelovige zielen. Want geef toe, steunt die hele zwik niet op een oncontroleerbaar systeem dat er bovendien helemaal geen is? Horoscopen hebben meer te maken met nattevingerwerk dan met gedegen kennis. Precies. En daarom dient men er geen kostbare tijd aan te verspillen. De scepticus slaat de horoscooppagina dus altijd bewust over of scrolt er snel overheen.

De pseudo sceptische

De pseudo scepticus staat net als de scepticus afwijzend tegenover de astrologie en haar handeltje: de voorspellende horoscoop. Hij/zij kijkt neer op hen die erin geloven en bestempelt hen zowaar als naïevelingen en stomkoppen die de pseudo evenwel een goed gevoel geven. Want in vergelijking met hen waant hij/zij zich intelligent. Plus ver verheven boven deze sufferds met wie er overigens graag wordt gekletst over horoscopen. Maar in tegenstelling tot de sceptici hebben de pseudo’s een geheim. Eens alleen, halen zij immers snel de horoscoop erbij en lezen gretig de uitleg die bij hun dierenriemteken hoort. Maar sst…mondje dicht want niemand mag het weten.


Volg ons op

Deel.

2 reacties

 1. Ik hou van diepgang en hoe interessant het is naar de mens te kijken met astrologie-ogen. Je hebt bij voorbaat een voorsprong! Wanneer mensen niet geïnteresseerd zijn in astro weet ik al ‘oh dat is een bangerd’. De confrontatie met jezelf is nog altijd ‘eng’.

  Intussen heb ik al heel wat ‘bewijzen’ voor de wetenschappelijke kant van de astro.
  Het wordt omonstotelijk bewezen dat astrologie wáár is.

  Kijk onbevangen met een open blik. zonder oordeel en mèt kennis van de astrologie en je staat paf.

  p.s. ik heb heel veel gehad aan het boek van Gary Goldschneider ‘Het mysterie van je geboortedag’. Weergaloos goed en zeer treffend.

  Met sterrengroet
  Annette Lemaire
  Gieterveen dr.

 2. Dag Annette,
  Bedankt voor je reactie!
  Wij volgen je standpunt zeker. Het boek van Gary Goldschneider is ons inderdaad bekend. Goed te horen dat je er al veel aan hebt gehad!
  Groetjes,
  Do van Happyvibes