Is jouw kind of kleinkind een Boogschutter?

0

Is jouw kind of kleinkind een Boogschutter (22 november – 21 december) ?

Het praatgraag en vrolijk Schuttertje, is wat druk van aard en loopt vaak over van energie en enthousiasme. Het kan maar moeilijk verplicht stilzitten voor langere tijd. Het moet zich vrij kunnen bewegen. Dit kind is nieuwsgierig en avontuurlijk. Het wil de wereld en de natuur ontdekken en/of het magisch rijk van de ontelbare boeken.

Reeds op jonge leeftijd vertoont hij/zij een filosofische inslag. Het probeert alles te begrijpen. Vanaf de puberteit begint je kind interesse te tonen voor politiek en maatschappij. Je  Boogschutter kind bezit een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Hij/zei kan het niet hebben dat een mens of dier onterecht onheus behandeld wordt. Dit kind zal de zwakkere altijd spontaan verdedigen. Thuis, op school, in de jeugdbeweging, kortom overal.

Ook dit kind kent angsten. Het heeft een grote behoefte aan onafhankelijkheid. De grote angst is hier om niet meer vrij en zelfstandig te kunnen/mogen leven en bewegen. Iemand moet er met hem/haar dan dieper op ingaan. Zelfs indien het kind nog te jong is om de volledige impact van die uitleg op te nemen.

Dit opgewekt, eerlijk kind doet het goed op school en is zowel bij klasgenoten als leraren geliefd. Zijn zelfvertrouwen hangt af van de schouderklopjes en waardering die het thuis en/of op school thuis krijgt. Onder zijn/haar trots zit immers een grote  gevoeligheid. Zit de sfeer thuis niet goed, dan kan dat hem/haar fors deprimeren. Zit de sfeer op school niet goed, dan raakt het kind zijn motivatie kwijt.

 

Hoe ga jij het best om met je Boogschutter kind?

Om zijn/haar goed humeur te bewaren

Voelt dit kind zich goed, dan zal het de neiging hebben te praten, te lachen, te zingen, te dansen… Laat het gebeuren, sta je kind toe zich uit te leven, zicht uit drukken! Wil het de actualiteit bespreken? Ga erin mee maar vermijd het aansnijden van of het blijven hangen bij schrikaanjagende realiteiten. Laat dit kind zien dat wanneer het glas halfleeg is, het tegelijk nog steeds halfvol is.

Om je kind te helpen opgroeien

Om hem/haar vertrouwd te maken met vrijheid, zelfstandigheid en geld, kan je het kind kleine verantwoordelijkheden geven. Boodschappen doen in de omgeving bijvoorbeeld. Eerst ga jij mee, later gaat het kind alleen. Maak samen een wandeling waarbij je aangeeft binnen welke kring het moet blijven. Anders zwaait er wat.

Om je kind te belonen

Maak een lijst op van: voor wat hoort wat. Geef een pluim voor goede resultaten op school, indien het kind zich correct uitdrukt  of zelf zijn/haar kamer opruimt. Doet het een klusje uit eigen beweging?  Geef het dan een centje voor in de spaarpot. Zo leert je kind meteen ook sparen voor een bepaald doel.

Vermijd het gebruik van volgende zinnetjes

Ik kan je dat niet uitleggen, je bent er te jong voor…

Ja, er gebeuren erge dingen in de wereld en het wordt er niet beter op.

Hou asjeblieft even je mond en zit stil! Zit stil, zeg ik je!

Deel.

Reageer