Is jouw kind of kleinkind een Ram?

0

Is jouw kind of kleinkind een RAM? (21 maart – 20 april)

Jij  krijgt hier te maken met een bundel energie die het geduld én het gezag van zijn/haar opvoeders danig op de proef zal stellen. Besef vooral dat dit kind wil ‘gezien en gehoord ’ worden en dat het vooral gedijt op de aandacht van zijn/haar directe omgeving. Krijgt het die aandacht niet? Dan zal deze sterke rakker zijn of haar broodnodige portie aandacht opeisen met veel kabaal. Volgt er een straf? Geen probleem: iemand straffen is ook een vorm van aandacht geven!

Kleine/jonge Rammen zijn durvers, doeners, gangmakers, leiders, chefs… Vaak wordt dit aanvaard door hun leeftijdgenoten. Ze zijn -letterlijk en figuurlijk- sportief, beweeglijk en houden van uitdagingen en competitie. Ze durven hun nek uitsteken maar willen wel winnen. En ja, het zijn slechte verliezers.

Dit is meestal een eerlijk kind. Het hart op de tong, weet je wel! Er is hier zelden een verborgen agenda en dus liegt het kind niet op een systematische of berekende manier. Perst het er toch een leugen om bestwil uit, dan valt het algauw ietwat beschaamd door de mand. Het is ook een gul en warm kind dat jou, indien nodig en mogelijk, snel zal helpen.

Omdat dit kind zelf geen dubbele bodem heeft, zal het anderen (familieleden, buren, klasgenoten, vrienden en kennissen) vol vertrouwen tegemoet treden. En het zal geloven wat anderen zeggen, om nadien vast te stellen dat hij of zij bedrogen of belogen werd. De jonge Ram kan hierop zowel verdrietig als agressief reageren.

 

Hoe ga jij het best met je Ram kind om?

Om zijn/haar enthousiasme en impulsiviteit te temperen

Een Ram kind handelt vaak eerst en gaat pas nadien nadenken over de gevolgen van zijn/haar instant daad. En daar kunnen natuurlijk kleine en grote brokken van komen. En spijt, niet in het minst bij het kind zelf. Probeer dit kind aan te praten dat het altijd eerst tot drie moet tellen vooraleer ergens in te vliegen. Oefen daarop samen met haar/hem, telkens je in de buurt bent wanneer zo’n situatie opduikt. En hard oefenen zal het worden, want impulsiviteit is een Ram aangeboren.

Om de aangeboren goedgelovigheid annex kwetsbaarheid aan te pakken

Ram kinderen hebben een grote mond en doen graag stoer. Maar vergeet niet dat dit kind ook een klein (maar warm) hartje heeft. En via zijn/haar aangeboren geloof in de oprechtheid van anderen kan dit tot verdriet en kwetsuren leiden. Want niet iedereen is zo vriendelijk als hij/zij eruit ziet en niet iedereen doet wat hij/zij beloofd heeft. Jij kan naar je Ram kind luisteren en troost bieden. En over het voorval praten. Daarbij kan je het stap voor stap duidelijk maken hoe mensen (en de wereld) echt in elkaar zitten.

Om zijn of haar driftbuien en agressie in toom te houden

Dit is een kind dat keet kan schoppen of op zijn minst kwaad tot driftig kan worden indien het zijn of haar zin niet krijgt. Om jezelf, je kind en het verdere gezin dergelijke scenario’s te besparen, kan je maar beter iets doen. En dat is: het teveel aan energie kanaliseren door het kind te laten bewegen. Laat het lopen, springen, voetballen, zwemmen, turnen en fietsen. Van zodra het oud genoeg is, kan het gecontroleerd aan sport doen. Vanaf de tienerleeftijd zal het meestal kiezen voor een competitiesport of een sport met een gevaarlijk kantje aan.

Vermijd uitroepen als:

Wil jij je grote mond wel eens houden, ik ben hier nog altijd de baas!

Heb je weer ruzie gemaakt? Een week lang geen computerspelletjes meer!

Durf het niet om op je bed te springen, of je krijgt een draai om je oren.

Meer over de RAM vind je hier: Ram

Deel.

Reageer