Jouw bioritme

1

Al wie en wat leeft, blijft continu onderhevig aan ups en downs of op en neergaande energiegolven. Ook wij deinen mee op dit eeuwig ritme vanaf onze eerste kreet tot het moment waarop we onze laatste adem uitblazen. De nuchtere wetenschap omtrent deze bio- of levensritmen heet: bioritmiek.

mijn geboortedatum:
dag (dd) - maand (mm) - jaar (jjjj):

resultaat bioritme

Over je bioritme

 • Begin vorige eeuw namen de hoogleraren Fliess (Berlijn) en Swoboda (Wenen) onafhankelijk van elkaar duidelijke ups en downs waar bij hun patienten. Dit zowel op het lichamelijk als geestelijk gebied. Los van elkaar noteerden ze het lichamelijk of mannelijk ritme (23 dagen) en het geestelijk of vrouwelijk ritme dat 28 dagen telt. Later voegden nog eens twee geleerden, alweer onafhankelijk van elkaar, er het verstands- of intelligentieritme aan toe dat een cyclus van 33 dagen telt. Het waren Teltscher uit Innsbrück en Hersey uit Pennsylvania.
 • Het lichamelijk of mannelijk ritme telt 23 dagen waarvan 11,5 in de minfase en 11,5 in de plusfase. Dit ritme beïnvloedt de voorhanden zijnde energie, de weerstand tegen infecties en ziekten, het uithoudingsvermogen, de fysieke kracht, de ondernemingszin en de werklust.
  Het geestelijk of vrouwelijk ritme telt 28 dagen, 14 in de minfase en 14 in de plusfase. Is actief op het gebied van stemmingen, intuïtie, gevoelens, emotionele veerkracht en mentale sterkte.
  De verstands- of intelligentiecurve loopt over 33 dagen, waarvan 16,5 dagen in de plus en 16,5 in de minfase. Beïnvloedt fors het reactie- en concentratievermogen, de scherpzinnigheid, tegenwoordigheid van geest, gevatheid plus het vermogen tot opname en inzicht hebben.
 • Niemand heeft hetzelfde bioritme, behalve zij die op precies hetzelfde moment geboren zijn.
 • Het bioritme wordt voorgesteld als drie golvende lijnen op een rechte. Alles wat boven de rechte zit, wordt de plusfase genoemd, alles wat eronder zit: de minfase. En vanzelfsprekend vormen de drie ritmen elk een andere curve.
 • De plusfase: biedt ons uiteraard de kans om het beste uit onszelf te halen op de drie verschillende vlakken. Want, we voelen ons onvermoeibaar, hebben zin om er in te vliegen, tillen niet zo zwaar aan het feit dat ons liefdesleven op een laag pitje staat of doen het verrassend goed bij het solliciteren waarna we de baan in de wacht slepen.
  De minfase: hier gebeuren geen rampen want dit is in feite de broodnodige recuperatietijd na een actieve plusfase en als voorbereiding op de volgende energiestoot op elk van de drie vlakken. Logisch dus dat alles hier wat in mineur zal verlopen. Je voelt je wat minder fit, kucht en hoest je het pleuris , bent snel op je tenen getrapt of krijgt de leerstof voor het komend examen maar niet in je hoofd geprent.
 • De kritische dagen. Hier wordt het opletten geblazen. Moeilijkheden doen zich vooral voor wanneer een curve op haar weg naar boven of beneden, de rechte snijdt. Die overgang laat zich 24 uur voelen. Wanneer één ritme de rechte snijdt zal je merken dat de dingen maar niet willen vlotten. Hoe hard jij ook je best doet. Daar blijft het meestal bij. Je hebt een slechte dag, weet je wel? Maar opgelet: wanneer 2 of zelfs de 3 ritmen gelijktijdig de rechte snijden, dien je wel alert te blijven. Aanbevolen wordt, je dan zo rustig mogelijk te houden en geen grote of risicovolle actie te ondernemen.
 • In bepaalde Zwitserse klinieken wordt bijvoorbeeld niet geopereerd indien de lichamelijke en emotionele curve van een patient in de kritische fase staan. Dat bemoeilijkt het herstel en bevordert het optreden van complicaties. Ook de chirurgen ontsnappen hier niet aan de regel. Zij opereren niet als meer dan één van hun ritmes de rechte snijdt. Te riskant voor iedereen.
Deel.