Bibliomancie: een antwoord op je vraag via het gedrukte woord

0

Vroeger zaten mensen net zo goed met vragen omtrent hun toekomst als vandaag in de 21ste eeuw.  En daarom gingen ze aanvankelijk  te rade bij de grootste infobron ooit: God.  En meer bepaald bij het woord van God. Ze deden dat door het raadplegen van de Bijbel of een ander heilig boek. En zo ontstond de bibliomancie.

Niet iedereen was en is gelovig. Later verving men daarom vaak de Bijbel door wereldse geschriften  zoals woordenboeken, gewone boeken en zelfs kranten en tijdschriften. En geef toe, zelfs op vakantie is er wel altijd een boek of tijdschrift binnen handbereik. En meer heb je echt niet nodig.

Het komt er immers vooral op aan je open te stellen voor objectieve suggesties die naar een antwoord op je vraag kunnen leiden.

Brazilië is het land waarin de bibliomancie momenteel het vaakst wordt beoefend.

Hoe werkt bibliomancie

  • Formuleer je vraag voor jezelf.
  • Neem het boek of tijdschrift en sluit je ogen.
  • Blader erin, hou halt op een blad naar keuze en plaats een vinger of punt van een balpen op een zin of woord naar keuze.
  • Open je ogen en schrijf het woord (of zelfs de zin waartoe het woord behoort) op.
  • Herhaal dit driemaal.
  • Bekijk nu de 3 zinnen of woorden, groepeer ze en vraag je af hoe ze verband kunnen houden met je vraag.
  • Bewaar het papier met de woorden of zinnen, want vaak wordt één en ander je pas (veel) later duidelijk.

Voorbeeldje?

Een jonge vrouw die we Lien zullen noemen, wou een vraag over de liefde beantwoord zien via een tijdschrift. Ze werd bijgestaan door een vriendin. Lien koos voor 3 woorden. Snel en spannend!  Ze bekwam man, avontuur en hotel.

Hoewel teleurgesteld, beleefden de meiden toch pret bij het aan elkaar breien van de woorden. Ze besloten dat het dit zou worden:  Lien zou een man ontmoeten met wie ze één (of meer) avontuurtje(s) zou beleven in een hotelkamer.  Dit was niets voor de principiële Lien, wisten ze allebei. En daarmee was het experiment gesloten.

4 maanden later was Lien in de vroege ochtend op weg naar een klant met haar comfortabele, recent gekochte 2de hands wagen.  En  plots liet haar wagen het zomaar afweten. Uitgerekend  op een dag dat ze koos voor kleine, schaars bewoonde  weggetjes die mooie landschappen garanderen.  Ze belde tevergeefs twee mensen op die haar hadden kunnen helpen, maar kreeg telkens de voicemail.

In de verte kwam een auto aangereden.  Lien wou geen hulp vragen want stel dat het een psychopaat zou zijn.  Maar de auto vertraagde en stopte.  Een man stapte uit,  tikte op haar autoruit en vroeg: hulp nodig?  Ze besloot het erop te wagen en hij kreeg de auto warempel weer aan de praat. ‘Volg mij, ik breng je naar de dichtstbij zijnde garagist’, zei hij. Want het kan opnieuw gebeuren. Eens bij de garagist, bedankte Lien de man die in ruil haar telefoonnummer vroeg.  Achteraf was ze kwaad op zichzelf omdat ze haar nummer had gegeven.

Om een lang verhaal kort te maken: de twee werden een paar en werken zelfs samen in het druk geboekt hotel waarvan hij de manager is.  De  bekomen woorden/zinnen (in dit geval: man, avontuur en hotel) zijn dus duidelijk en altijd, voor diverse interpretaties vatbaar…

Enkele varianten

Er werden door “believers” in de loop der eeuwen meerdere varianten ontwikkeld die wat omslachtiger zijn.  Iets  voor de ‘die hards’  dus!

  • Je formuleert je vraag. Je neemt een boek. Je schrijft uit de losse pols 3 x 2 cijfers op een blad papier. Bv. 50-8,  13- 23 en 210-45.  Het eerste cijfer staat telkens voor de pagina die je moet nemen.  Het 2de cijfer wijst de regel aan die je moet bekijken. Je kan de regel in zijn geheel gebruiken of er net dat woord uithalen dat iets kan betekenen in het kader van je vraag.  Voeg de 3 regels of woorden samen, en bekijk wat er uit af te leiden valt.
  • Sommige mensen die de bibliomancie bedrijven, wapenen zich met wel 10 boeken. Na het formuleren van de vraag, wordt er uit  elk van die boeken lukraak een woord of een zin geselecteerd. Waarna het puzzelen kan beginnen.

Good luck!

Deel.

Reageer